19 August 2009

Selingan Sebelum Ramadhan

Seorang pelajar yang bernama Hamid (nama sebenar ni) selalu bertindak melawan guru. Beliau seorang yang berkulit hitam (penulis lupa negara asalnya). Beliau merupakan salah seorang pelajar Maahad Tahzib wa Ta’lim, Damascus Syria...ini kisahnya.

“Sebelum saya mengajar, harap semua dapat beri tumpuan dan handphone wajib di tutup” kata Seorang guru di Maahad Tahzib (Penulis pun lupa nama guru tu).

Tiba-tiba...”tit..tit..tit” handphone berbunyi, semua pelajar saling memandang antara satu sama lain, mencari dari mana datangnya bunyi tersebut.

Dalam keadaan yang agak kelam kabut itu, rupa-rupanya handphone Hamid berbunyi.

Oleh kerana ketika itu teknologi handphone dikira masih baru di Syria, sudah tentu hamid berbangga apabila handphonenya berbunyi dalam suasana begitu, walaupun sheikh yang mengajar sudah memberi peringatan.

“Hamid, tutup handphone tu” arah sheikh tersebut

“tak boleh sheikh, penting ni...penting ni” hamid terus bangun sambil berjalan ke pintu kelas dan terus menekan punat angkat.“Hello, ada apa... hah.. Ghalthan (SALAH NOMBOR)” dengan muka merah padam...

“...SALAH NOMBOR....????” sindir Sheikh tersebut sambil diiringii gelak ketawa dari pelajar.


MORAL : JANGAN MELAWAN GURU..NANTI MEMALUKAN DIRI SENDIRI SAHAJA.

Cerita ni penulis dengar daripada Ust. Naem bin Hussin ketika beliau menuntut di Maahad Tahzib wa Ta’lim pada tahun 2005.

Harap-harap kalau ustaz Naem terbaca dan mungkin akan senyum sendirian.

www.attakiri.blogspot.com

Bekerja Untuk ISLAM...

1 comment:

Sarah said...

Help Muslims in needs by searching on Al-Islam !!
Al-Islam-Search is on a mission to help Muslims.When you search the Web on Al-Islam-Search, a portion of revenue generated will be donated to Muslims.The more you search, the more you can help us rescue Muslims and reach our ultimate goal of raising $1 million by the end of 2009.No cost to you. Just use Al-Islam-Search like you use Google,Yahoo or any other search engines.
Please visit us at http://Al-Islam-Search.com