13 February 2010

Syiar Islam hanya Maulidur Rasul ?

Hari ini, Pemimpin UMNO sibuk mempertikaikan tindakan kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dikatakan membatalkan perarakan tahunan Maulidur Rasul. Terkini ialah kenyataan daripada Timbalan Perdana Menteri tentang isu ini antara lain menyebut :

“Saya mahu bertanya kepada kerajaan Pulau Pinang khususnya Guan Eng. Adakah dia mahu menunjukkan satu sikap baru bahawa dia tidak lagi bersama mendukung hasrat dan cita-cita umat Islam di negeri berkenaan?(Utusan online, 13.2.10)

Walaupun kenyataan ini telah pun dinafikan oleh exco agama Pulau Pinang Haji Abdul Malek Abul Kasim. tetapi berita angin ini dibiarkan terus menerus tersebar bagi menggambarkan bahawa kerajaan negeri tidak prihatin terhadap umat Islam di Pulau Pinang.

Penulis tidak pernah menentang perarakan maulidur rasul anjuran pihak kerajaan walaupun sambutan ini tidak pernah berlaku di zaman Rasulullah SAW. tetapi cukupkah dengan hanya perarakan maulidur rasul menunjukkan bahawa kita serius untuk mendukung hasrat dan cita-cita umat Islam.?

Adakah dengan hanya mengadakan perarakan ini cukup untuk membuktikan bahawa kita sayangkan Rasulullah SAW.?

Adakah pihak kerajaan hanya sensitif jika ada kerajaan negeri tidak mengadakan perarakan maulidur Rasul.? bagaimana dengan sambutan hari valentine pada 14 februari yang telah diisytiharkan Haram oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan bakal di sertai oleh remaja Islam.? adakah kerajaan akan bertindak tegas.?

Adakah pihak kerajaan tidak sensitif terhadap kebejatan moral umat Islam ini.? bahkan begitu banyak fakta daripada rumah perlindungan wanita yang memaparkan bahawa selepas 9 bulan daripada sambutan tahun baru dan sambutan hari kemerdekaan bilangan yang masuk rumah perlindungan tersebut pasti bertambah.

Tidak sensitifkan pihak kerajaan tentang isu ini.?

Antara perkara penting yang dilakukan oleh Rasulullah selepas di lantik menjadi Rasul ialah membina generasi pemuda dengan akhlak yang baik. ini dibuktikan dengan ucapan Jaafar bin Abi Talib kepada Raja Habsyah yang menekankan soal pembinaan akhlak bersama dengan masyarakat dengan mengjauhi segala perbuatan-perbuatan yang syirik, zalim dan keji.

Menyayangi Rasulullah bukan hanya dengan perarakan semata-mata. Menyayangi Rasulullah dengan kita mengikut apa yang telah ditinggalkan oleh Nabi.!

ini belum dibincangkan lagi soal pendidikan negara yang kelihatan begitu memisahkan antara subjek agama dengan subjek yang lain. Matapelajaran agama dijadikan sampingan bukan kewajipan. bahkan silibus pengajian agama begitu cetek dan tidak menggambarkan kesyumulan Islam.

Tidak sensitifkah kerajaan terhadap isu ini.?

Kalau si anak sekadar mewar-warkan kepada umum bahawa dia begitu menyayangi ibu-bapanya tetapi dalam masa yang sama arahan ibu-bapanya tidak diikuti. Agaknya bagaimana perasaan ibu-bapa tersebut. gembira atau kecewa.?

Fikir-fikirlah

www.attakiri.blogspot.com

Bekerja Untuk ISLAM...

No comments: