20 November 2009

Muhasabah 10 : Payah sangat ke nak jadi orang bersyukur

3 minggu berlalu dengan 1001 kisah, pasti masing-masing mempunyai pelbagai pengalaman samada pahit, manis, masin dan sebagainya. bagi penulis, 3 minggu yang berlalu telah menimbulkan pelbagai perkara baru, bermula daripada mendapat seorang puteri (khaulah), persiapan untuk peperiksaan, persiapan untuk menyediakan poster kajian sempena seminar antarabangsa Pengukuran Prestasi, kualiti dan produktiviti dan sebagainya. semua ini memberi pelbagai pengalaman baru kepada penulis.

Alhamdulillah semua cabaran itu dapat dilalui dengan tenang, walaupun terdapat sedikit kegopohan. kegopohan berlaku dengan sebab sikap penulis sendiri yang selalu menangguhkan masa sehingga seringkali ummu asiah menegurnya. nak buat macam mana, cuba diubah tetapi agak payah.

di saat kita berada dalam kekalutan, tanpa sedar Allah SWT banyak membantu kita samada dipermudahkan perjalanan, kebetulan orang di cari dijumpai ditepi jalan, tiba-tiba gerak kerja hari itu dapat berjalan lancar je dan sebagainya. ini semua adalah perancangan Allah untuk memudahkan hambanya apabila sedang bertembung dengan kekalutan.

disamping itu, tidak dinafikan kadang-kala ketika dalam keadaan kekalutan, tiba-tiba segala gerak kerja tidak menjadi, Laptop masuk virus, kedai fotostat tutup, duit tertinggal kat rumah dan segala macam perkara yang berlaku. ketika itu, mulut berbunyi dengan pelbagi kata nista seakan-akan marahkan tuhan yang penyebab segala macam perkara. sedangkan kalau dinilai semuanya adalah kesilapan sendiri yang suka menangguhkan masa sehingga ke saat akhir.

kedua-dua situasi itu sebenarnya mengajar umat manusia supaya sentiasa menjadi orang yang bersyukur, mungkin kesulitan yang berlaku sebagai satu pengajaran Allah kepada manusia supaya tidak lagi menganggap masa itu sebagai pergerakan permainan. masa yang berlalu tidak akan kembali. Oleh itu, jangan biarkan ia berlalu begitu sahaja.

SYUKUR satu perkataan yang mudah disebut payah diamal. kita selalu bersyukur terhadap kurniaan rezeki yang diberikan, tetapi kenapa dalam masa yang sama sifat dengki terhadap rezeki orang lain masih timbul.? kita selalu bersyukur atas nikmat berkeluarga (mempunyai isteri dan anak-anak), tetapi dalam masa yang sama, kenapa selalu membandingkan isteri sendiri dengan orang lain.?. jadi betulkah kita berada dalam keadaan bersyukur kepada Allah.

Ulamak selalu menyebut bahawa menjadi orang senang yang bersyukur lebih payah daripada menjadi orang miskin yang penyabar. Ungkapan ini mungkin benar dan mungkin tidak.

Kekadang penulis rasa malu kepada Allah SWT terhadap segala nikmat yang diberikan ini tanpa mengambil sebarang inisiatif untuk menambahrapatnya diri kepada Allah. lebih suka membuang masa daripada terus menerus membaca ma'thurat. lebih suka berfantasi daripada terus menerus berfikir untuk Islam. lebih suka berborak kosong daripada terus menerus mendalami Al-Quran. ini semua antara sintom-sintom yang menyebabkan penulis selalu berfikir, betulkah aku ini hambaNYA yang bersyukur.?

www.attakiri.blogspot.com

Bekerja Untuk ISLAM...

1 comment:

Nasih Ulwan said...

eh..same r ayh mi..
naseh pon ske tangguh gop..
nk2 esaimen..mende hk kite x bape minat,nk wat ganne..huhu..
n kedua2 situasi itu juga sy alami smggu 2 ini!